Tetoválást szeretnél? Akkor ezt mindenképp olvasd el! - Csak1Blog.Hu
OLVASTAD MÁR? >>
Tetoválást szeretnél? Akkor ezt mindenképp olvasd el!

Tetoválást szeretnél? Akkor ezt mindenképp olvasd el!

Manapság szinte minden 10. embert díszít valamilyen minta/jel/felirat/ábra/stb, amelyet vagy büszkén visel vagy inkább szégyenében eltakar. Jómagam is tetovált ember vagyok, bár van olyan “alkotás” rajtam, amit legszívesebben levakarnék magamról egy rozsdás vajazókéssel, – nyugi, nyugi csak túlzok. Ennek története 3 szóban:

Vad. Tinédzser. Évek.

Éppen ezért szeretnék most néhány fontos tanácsot adni Neked, ha esetleg tetoválásra szánod el magad, mert lehet én is kétszer átgondoltam volna, hogy mit/hova/kivel/mennyiért, ha valaki írt volna nekem egy ilyen szösszenetet!

tetoválás

Először is, mielőtt beleélnéd magad a (remélhetőleg) jobbnál jobb elképzelésekbe, fontos, hogy egészségügyi szempontból alkalmas legyél!

Miszerint:

⦁ Ha szeplős a bőröd, vagy sok anyajegyed/szemölcsöd van, mindenképp kérd ki bőrgyógyász véleményét, mert lehet már ő is megvétózza, így nem kell hamis reményeket táplálnod ebben az ügyben.

⦁ Ha vérzékeny vagy, vagy nagyon hegesen gyógyulnak a sebeid, konzultálj egy orvossal, mert ez is befolyásolhatja a gyógyulási folyamatot!

⦁ A tetoválás előtti allergiateszt elengedhetetlen, mert ha a tinta valamelyik összetevőjére allergiás vagy, akkor az komplikációkat válthat ki! A bőr megduzzad, ég, viszket, begyullad és hegesen gyógyul. Az ilyen eredmény viszont nem túl esztétikus.

⦁ MRI vizsgálat előtt legalább fél évig ne tetováltass, nem megyek bele a kémiába, lényeg a lényeg, hogy a tetoválás a vizsgálat alatt égetne és fájdalmat okozna. Minél nagyobb a tetoválás, annál nagyobb a fájdalom, de embere válogatja.

⦁ Ha véradást tervezel, akkor kalkuláld bele, hogy a tetoválás elkészülése után egy évig nem adhatsz, így ha komoly a szándékod, adj vért előtte 3-4 hónappal, hogy a saját szervezeted is regenerálódni tudjon!

⦁ Mivel ez egy nyitott seb lesz, nagyon körültekintően kell bánni vele (mint minden más sebbel is kéne). Jobb helyeken tájékoztatnak az utógondozásról, de fontos, hogy vedd komolyan és a legjobb krémeket használd a tetoválásod ápolására.

⦁ Ha tűfóbiád van, akkor és csak akkor menj el, ha tényleg elkötelezted magad a tetoválás mellett és végig bírod ülni amíg elkészül! Senki nem kíváncsi a melodrámádra egy szalon közepén!

⦁ Az AIDS ABSZOLÚT KIZÁRÓ OK!- sorry 🙁

⦁ Ha beteg vagy, legyen az csak egy szimpla nátha, inkább várd meg míg meggyógyulsz, mert az immunrendszered gyengesége is befolyásolhatja a gyógyulásod!

⦁ Menstruáció esetén sem tanácsos tetoválást csináltatni, a fenti ok miatt. 6-7 nap ide vagy oda.

⦁ TILOS alkoholt inni még egy nappal előtte is, mert dehidratálja a bőröd és másképpen gyógyul!

⦁ TILOS gyógyszert bevenni tetoválás előtt és alatt a különböző mellékhatások és a test reakciója miatt. Nem fog kevésbé fájni, ha letompítod magad, csak kitágítod a hajszálereidet és jobban fog vérezni, amit ugye sem te, sem a művészed nem akar.


Ha ezeknek eleget tettél, jöhetnek a tervek, mivel olyan dologról van szó, amit ÖRÖKKÉ magadon fogsz viselni, nézzük meg azokat a tényezőket, amelyek a tervezést befolyásolják!

⦁ MIT?

Nagyon fontos, hogy ne azért kezdj bele ebbe az egészbe, mert másnak is van vagy mert most divat..Fontos, hogy jelentsen neked valamit, amit örökké magadon akarsz viselni, amire 90 évesen is büszke leszel! Attól, hogy MOST jelent neked valamit, nem feltétlenül biztos, hogy 20 év múlva is fog..De ezt általában megérzi az ember.

⦁ HOVA?

Mai modern világukban toleránsabbak lettünk a tetoválásokkal szemben, de fontos, hogy a munkádban vagy az állásinterjúkon ne ez alapján ítéljenek meg. Ügyelj rá, hogy olyan helyre kerüljön, ahol nem feltűnő, így pl. ha orvos, bankár vagy bármilyen egyenruhás vagy/leszel, letisztult tud maradni a külsőd és nem fognak egy tetovált szélhámosnak tartani..(a tetovált emberek sokkal több előítéletet kapnak…tipikus magyar mentalitás…)

⦁ KIVEL?

Ha megvan az első 2 pont, jöhet a harmadik. Ki legyen az, aki egy életre megjelöli a bőrödet?
Ha az ismeretségi körödben van olyan, aki rendelkezik tetoválással (és ha az első sorom korrekt, akkor kell lennie), mindenképp nézd meg, ha tetszik a rajta lévő alkotás, kérdezd meg ki csinálta és hogy ajánlaná-e.

Egy ismerős véleménye sokat nyom a latba, mert ott van előtted a kész eredmény. Ha esetlegesen nincs tetovált ismerősöd, szalonok százai várnak. Igen, SZÁZAI, szóval nem kell az elsőbe fejest ugrani. Nyugodtan menj be és kérj referencia albumot. KERESS HIBÁKAT! Nézd végig a portfóliót, a körvonalat, a színezést, az ábrákat, a helyesírást, ha valamelyik nem stimmel, menekülj! Ezt játszd addig, míg nem találsz egy olyan helyet, ahol a művészek rendben vannak!

Sose add alább! Ne érd be a majdnem jóval! Egy életen át rajtad lesz, ezt ne felejtsd el!

A tetováló:

– Legyen tapasztalt, közvetlen és vevő az ötleteidre, elképzeléseidre, persze ha nagyon gagyinak találja, ad majd néhány jobb ötletet, ami alapján elindulhattok.
– Éreztesse veled, hogy Te vagy a fontos és nem a pénzed!
– Legyen meg a kölcsönös bizalom, szimpátia és együttműködés!
– Mindenképp viseljen gumikesztyűt munka közben!
– Tetoválás előtt ellenőrizze a tűt, amit előtted bont ki és teljesen steril.
– Figyeljen a részletekre, ne legyen felületes és ne kapkodjon!

⦁ HOL?

Nyilván az előző pontban már belekóstoltam, hogy mégis milyen szalont keress, de az a tetováló kiválasztásában volt mérvadó. Lehet egy tetováló ügyes, de ha a szalon nem higiénikus, akkor inkább keresgélj tovább, mert az ügyes és a profi között egy óriási szakadék van!

Amire mindenképp figyelj oda:

– Az üzletnek ragyognia kell! Ha a polc poros, menekülj!
– Ha műanyag/kerti/gagyi/stb a szék, a felszerelés, menekülj!
– Ha bent dohányoznak, menekülj!
– Ne egy kórházhoz viszonyítsd a higiéniát, de legyen minden tiszta és rendezett!
– Ha Holló vagy Rotring és ehhez hasonló tintákat látsz, menekülj!
– Ha intimebb helyre szeretnéd a tetoválást győződj meg róla, hogy van-e a szalonnak elzárt helye, ahol a művészen kívül más nem láthat téged.

⦁ MENNYIÉRT?

– A tetoválás árában mindig előre szoktak megegyezni, profi tetoválóval nem illik alkudozni, de mindenképp egyeztessetek!
– Inkább kerüljön többe, de tudd, hogy egy profi csinálja, minthogy megúszd olcsón, és egy ocsmány paca díszítse a tested, életed végéig, vagy amíg össze nem spórolsz egy eltávolító kezelésre, ami sokkal, de sokkal fájdalmasabb és drágább, mint egy normális tetoválás ára…

A TETOVÁLÁS FOLYAMATA:

⦁ Kezdődik a tetoválás…
– Mindenképp ellenőrizd az elkészült stencilt (mintát), és ha valami nem stimmel vele, akkor azonnal szólj, mert még akkor lehet rajta javítani, de ha felkerül a bőrödre, akkor kicsit komplikáltabb lesz!
– Az első vonal lesz a legfurcsább, de próbálj meg mozdulatlan maradni, mert ha ficánkolsz, akkor a tetováló ronthat, ami egyikőtöknek sem hiányzik.
– Ha olyan helyre tetováltatsz, ahol a bőr alatt közvetlenül csont van (pl.: lábfej, borda, kulcscsont, stb), akkor nagyon fog fájni és kellemetlen lesz, de ki lehet bírni..ha nem így lenne, nem lenne ennyi embernek tetoválása, a fő, hogy lassan lélegezz és NE MOZOGJ!
– Ha szédülni kezdesz, ne színészkedj, nyugodtan szólj a művésznek, hogy tartsatok egy kis szünetet! Ilyenkor egyél egy kis csokit, szőlőcukrot, igyál egy pohár vizet!

⦁ Elkészült…
– Az alkotást lemossák hideg, gyógyszertári desztillált vízzel, aztán leragasztják fóliával.
– Mindig kövesd a tetováló tanácsait az utókezelésben!
– Egy tetoválás, nem akkor van kész, amikor elhagytad a szalont, hanem amikor teljesen meggyógyult. Ezért nagyon fontos az utógondozás!

⦁ Az utógondozás…
– MINDIG TISZTA KÉZZEL NYÚLJ A TETOVÁLÁSHOZ!
– kb. 3-4 órával később vedd le a fóliát, és hideg vízzel mosd le a sebet, hogy a trutyi lejöjjön róla.
– Egy tiszta, puha kendővel itasd le róla a vizet, ne dörzsöld, hanem ITASD, majd várd meg, amíg teljesen megszárad!
– Ezután vékonyan kend be valamilyen sebgyógyító krémmel (Bepanthen, Neogranormon, stb), amilyet a tetováló ajánl, semmiképp sem vazelinnel! Vehetsz kifejezetten tetoválásra való krémet is, azok drágábbak, de gyorsabban gyógyítják a sebet és a színeket is jobban megőrzik, ezt is a tetoválóval fogod megbeszélni.
– Naponta lehetőség szerint 2-3-4 alkalommal krémezd, MINDIG TISZTA KÉZZEL, ne hagyd kiszáradni!
– Kb. két hétig gyorsan és ne forró vízzel zuhanyozz, kerüld a fürdőkádat!
– Zuhanyzás után is kend be!
– Ne menj a napra fedetlen tetoválással és ne szolizz legalább 3-4 hétig!
– SOHA DE SOHA, SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NE VAKARD!!! (Én egyetlen egyszer vakartam meg, ki is húztam egy darabnyi tintát a tetkómból, ami azóta is látszik és ronda!)

⦁ Meggyógyult!
– Ha teljesen meggyógyult, nyugodtan menj vissza a szalonba és mutasd meg az alkotójának!
– Ne ijedj meg, ha azt mondja, hogy javítani kell, ez általában benne van az árban. Ez felől is érdeklődj!
– Ha javítani kell, akkor az utógondozást újra, ugyanúgy végig kell csinálnod!
– Nyaranta kend magad magas UV faktorú naptejjel, hogy a tinta ne fakuljon, a tetoválásod ne égjen meg!
– Vigyázz rá!

A tetoválás olyan, mint az ékszer, tudni kell viselni!

Remélem tudtam segíteni, ha bármi kérdésed lenne még ezzel kapcsolatban, írj üzenetet!

Másokkal foglalkozunk, miközben a saját életünk romokban hever | Blog

blog vélemény történet cikk sztori beszámoló

About Csak1blog