Nézz az égre! Holdfogyatkozás, szuperhold és kék hold is lesz! - Csak1Blog.Hu
OLVASTAD MÁR? >>
Nézz az égre! Holdfogyatkozás, szuperhold és kék hold is lesz!

Nézz az égre! Holdfogyatkozás, szuperhold és kék hold is lesz!

2018.január 31-én, ha felnézünk az égre, különleges élményben lehet részünk! Egyszerre lesz kék hold, szuperhold és teljes holdfogyatkozás is! Szerda délután, magyar idő szerint 14.27-kor lesz a legteljesebb a telihold.

A kék hold, – vagyis egy naptári hónapon belül a második telihold, – egybeesik a holdfogyatkozással, valamint azzal, hogy az égitest pályájának a földközeli pontjához ér. Ilyen utoljára 1982. december 30-án volt látható. A holdfázisok 29,5 naponként megismétlődnek, egy naptári hónap is kb. ennyi napból áll, így általában havonta egy teliholdat láthatunk az égen. Viszont, ha a telihold a hó legelejére esik, akkor az adott hónapban még egy teliholdat láthatunk, ezt nevezzük Kék Holdnak.

Ma még egy különlegességet figyelhetünk meg: szuperhold is lesz! Nem lesz nagyobb a Hold, csak jobban látható. Ennek is megvan a tudományos magyarázata: szuperholdnak azt nevezik, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ezért tűnik úgy a Földről nézve, hogy a Hold nagyobb lett.

Noah Petro, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) washingtoni Goddard űrközpontjának tudósa beszélt arról, hogy nagyon ritka eseménynek lehetünk szemtanúi. A Kék Hold, egybeesik a holdfogyatkozással, valamint azzal, hogy az égitest pályájának a földközeli pontjához ér.

Forrás: Metro

***MEGHÍVNÁL EGY KÁVÉRA? KÖSZI!

 

About Csak1blog