Milyen alapozót válasszak? | Kence | Csak1Blog.Hu
OLVASTAD MÁR? >>
Milyen alapozót válasszak? | Kence

Milyen alapozót válasszak? | Kence

A megfelelő alapozó kiválasztása nem is olyan egyszerű dolog. Az egyik alapvető kérdés, amit el kell döntenünk, hogy milyen fedést szeretnénk: gyengét (sheer, light), közepest (medium) vagy teljeset (full). Akinek szép a bőre, azaz nincs rajta vagy csak nagyon kevés a bőrhiba, annak nem érdemes közepesnél erősebb fedést választani. Sőt egyre inkább úgy gondolom, hogy az erős fedésű alapozó csak nagyon kevés esetben használható, már ha nem az a célunk, hogy plasztikbabának nézzünk ki. Akinek elegendő a gyengébb fedés, az akár a színezett hidratáló mellett is dönthet. Számos formula elérhető egyébként, pl.:

  • színezett hidratáló

  • folyékony alapozó

  • krém állagú alapozó

  • hab állagú alapozó

  • alapozó stick

  • alapozó kompakt

  • ásványi alapozó

Általánosan elmondható, hogy minél sűrűbb egy termék, annál erősebb a fedése. A sűrűbb alapozók már korrektorként is használhatók.

Az alapozó választásánál figyelembe kell venni a bőrtípust is. A normál, száraz, kombinált vagy zsíros bőrre más és más termékek ajánlottak. Zsíros bőr esetén érdemes olajmentes formulát választani. Ha valakinek problémás bőre van, akkor ajánlott fontolóra vennie a BB krém vagy az ásványi alapozó használatát.

A második alapvető dolog a szín és a tónus. Az alapozó színét úgy kell kiválasztani, hogy az megegyezzen az áll vonalának vagy a nyaknak a színével. Itt nemcsak a sötétséget-világosságot kell jól eltalálnunk, hanem a tónust is. Van ugyanis hideg (rózsaszínes), meleg (sárgás) és semleges (bézs) tónus, amit ha eltévesztünk, akkor nem sok jóra számíthatunk. Ha van rá lehetőség, az alapozó színét nézzük meg természetes fénynél, mert a hideg és meleg mesterséges fények teljesen félrevihetnek, simán bele lehet futni olyanba, hogy nem vesszük észre, hogy a tónus nem megfelelő.

A harmadik dimenzió a finish, azaz hogy mennyire szeretnénk matt, természetes vagy fényesebb hatást. A mindennapokra inkább az elsőt vagy a másodikat érdemes választani, a harmadikat fotókon, illetve a kifutókon láthatjuk. A matt alapozó kevésbé természetes hatású, inkább azok számára ajánlott, akiknek zsírosodásra hajlamos a bőrük.

Alapozót, legalábbis olyan fajtát, amilyet még nem használtunk, nem nagyon érdemes látatlanban megvenni, mind az állagát, mind a színét érdemes személyesen megnézni és tanácsot kérni az eladóktól, sminkesektől. Az a legjobb, ha az arcunkon is kipróbáljuk a terméket, így arról is tapasztalatot szerezhetünk, hogy mennyire tartós és hogyan bírja a bőrünk, ha órákig rajta van. Sajnos ebből sem lehet végső következtetést levonni, csakis legalább néhány hetes használatból, de így azért biztosabbra lehet menni.

forrás: makeup.blog

About Csak1blog