Így készíts fa ládikából, lakattal zárható perselyt | 5letelő - Csak1Blog.Hu
OLVASTAD MÁR? >>
Így készíts fa ládikából, lakattal zárható perselyt | 5letelő

Így készíts fa ládikából, lakattal zárható perselyt | 5letelő

Mára egy igazi kincses ládát hoztam, ami szó szerint értendő, hiszen egy fa ládikából készült lezárható persely készítésének fázisait mutatom be, mindezt 7 lépésben.

Kérésre készült, és annyi információt kaptam, hogy legyen vörös és ezüst valamint egy bizonyos rajz szerepeljen a tetején. Ami a legfontosabb volt, hiszen perselyről volt szó, hogy legyen pénz bedobó nyílása és a zárását lakattal lehessen megoldani.

Cikáztak a kreatív ötletek a fejemben. Nem maradt más hátra, minthogy kiválasszam a doboz formáját és méretét. Így már könnyebben álmodtam meg magát a koncepciót, amit egyeztettem a leányzóval. A jóváhagyás után neki is láttam a megvalósításnak. Meg kell, valljam kihívás volt, főleg a lakat funkcionális elhelyezése a dobozon, de a kreativitás nem ismer határokat.

Első lépés:

Fogtam a dobozt és kimértem a közepét, hogy lássam a minta felhelyezésének pozícióját.

Itt fontos volt, hogy előre lássak a tervezést illetően, mert majd nyílást kell vágnom a fadoboz tetejére. Ezért alul ráhagytam 3 cm, így kezdetben a minta optikailag és gyakorlatilag sem középen került, de a végeredmény tekintetében így lesz harmonikus. Ezen paraméterek alapján felrajzoltam a kért mintát, ami utólagos egyeztetés után nem sík, hanem domború hatású lett.

Második lépés:

Domború hatást többféleképpen el lehet érni,de itt egy olyan trükköt alkalmaztam, ami nem szokványos viszont tökéletesen működik, picit egyedi olyan Dinartos sajátos technikám. Mivel a minta sok helyütt apró így sokkal jobban néz, ki ha csak egy picit emelkedik ki a felületből így ezt nem mással értem el, mint üveg Kontúr festékkel. Igen jól látod üveg

Már nem először dolgozok vele, teljesen stabil, jól tapad a fára és nem utolsó sorban nagyon könnyű vele dolgozni, szép egyenletes lesz a felrajzolt kép.

Talán egyetlen hátránya van, hogy ha buborék kerül bele, akkor köp, de ez orvosolható, mert száradás után le lehet csiszolni akár körömreszelővel is. Csak úgy kreatív csajosan, ha nincs kéznél csiszoló papír, akkor megoldom körömreszelővel persze csak a kisebb igazításokat.

Harmadik lépés:

 

Miután eltüntettem az oda nem illő foltokat, jöhetett az alapfestése, azaz a vörös.

Egyszerű vízfestékkel (temperával) dolgoztam. Nekem 3 rétegre volt szükségem, hogy szépen egyenletesen befedje, és a doboz színe elérje a kívánt árnyalatot.

A belsejéről ugyan nem készült fotó, de ugyanezt a színt használtam ott is.

Ja és kénytelen voltam a zárat és a zsanérokat is lefesteni, mert égen, földön nem találtam ezüstszínűt belőle. Ezt nem telibe festettem, hanem egy szivacs segítségével csak rányomkodtam némi vörös festéket, hogy olyan régies hatása legyen, úgy is az egész elképzelés hasonló jellegű lesz.

A vörös színt kipipáltam, most már csak az ezüstöt kell megjelenítenem.

Negyedik lépés:

Szintén ezüst temperát használtam és a legnehezebb része a kért minta lefestése. Itt fontos a türelem és a precizitás. A legkönnyebben 0-ás kontúrozó ecsettel lehet ilyen aprólékos mintát festeni.

A doboz széleit egy egyszerű smink szivaccsal nyomkodtam rá némi ezüst festéket. Ezzel nagyon izgalmassá tettem az összhatást.

A lakatot ugyanúgy festettem le mint a zsanért. Egy kis piros festék, majd szivaccsal tunkolt ezüst.

Ötödik lépés:

Én csak ez után jelöltem meg, hogy hol legyen a pénzbedobó nyílás, ami akkora, hogy papírpénz bedobására is alkalmas. Fúróval meg lett fúrva a két vége így szép lekerekített véget kaptam. A felső és alsó összekötő vonal mini korongvágóval lett kivágva.

 

Hatodik lépés:

Ezt a műveletet a párom és apukám fundálta ki, a pici fúróval nyertek egy kis helyet, hogy a lakat majd szépen rásimuljon a dobozra, valamint ahogy láthatjátok két pici drótot forrasztottak rá. Így már tökéletesen beleillett a lakat szára is, és a doboz csak a lakat nélkül nyitható.

Hetedik lépés:

Nem maradt hátra más, mint a lakkozás és el is készültünk a pénzes, kincses ládikával.

 

Remélem tetszett, ha szeretnéd Te is készítsd el saját elképzelt motívumoddal.

 

Még több kreatív 5let Edinától ITT!

Erős papírragasztót házilag! Titkos recept!

Sokszor használok papírragasztót, miután nagyon sokszor dolgozok papírral és nem szerettem volna vagyonokat költeni az üzletekbe, így nekiláttam kísérletezni. A végeredményen még magam is meglepődtem, hogy milyen jól sikerült én az óta is ezt használom. Fő szempontom az volt, hogy erős tapadást biztosítson száradás után és akár hetekig felhasználható legyen tehát nagyobb mennyiséget is el…

About Csak1blog