Felakasztásra ítélt spanyol agarak? Magyarok is segítettek a mentésben! | Blog | Csak1Blog.Hu
OLVASTAD MÁR? >>
Felakasztásra ítélt spanyol agarak? Magyarok is segítettek a mentésben! | Blog

Felakasztásra ítélt spanyol agarak? Magyarok is segítettek a mentésben! | Blog

Komolyan mondom szétvág az ideg, amikor olyat olvasok, vagy hallok, hogy egy állatot bántalmaznak, kínoznak vagy megölnek. Egyébként sem a kedvenceim közé tartoznak a spanyolok a bikaviadalok kapcsán, de ez kiverte a biztosítékot nálam! Amikor véget ér a vadászidény időszakosan feleslegessé vált spanyol agaraktól gazdájuk brutálisan szabadul meg: az állatok jelentős részét megkínozzák, majd megölik. – írja a HVG. Hol a francban élünk?

A galguero, – vagyis az agaras vadászat, – Spanyolországban tradíció. Vadászatra és agárversenyekre használják a kutyusokat, és a több százezer agár közül minden szezon végén több tízezertől egyszerűen megszabadulnak. Megölik őket! Hogy miért? Mindössze azért, mert pár éves korukra már nem olyan gyorsak, így nem hoznak hasznot és nem képviselnek értéket számukra. Tanítani nem kell őket a vadászatra, hiszen ösztönből jók benne, így az sem vesz éveket igénybe, hogy kiképezzék a kutyákat, – nem is becsülik sokra őket… A végtelen számú szaporítótelepek termelik az utódokat, hogy aztán pár év kihasználás után halálra ítéljék őket.

Felháborító, hogy még meg sem születtek, eleve elrendeltetett az életük a mocskos pénzszerzés okán. Aztán amikor kihasználták őket, tömegesen kerülnek gyepmesteri telepekre, vagy saját gazdájuk végez velük brutális módon.

Aktív éveik alatt sem kímélik az agarakat. Gyakran bántalmazzák, autók után kötik őket, így ösztönözve gyorsabb futásra, az sem érdekli a “gazdikat”, ha egy-egy közülük felbukik és belehal az “edzésbe”. Egyszerűen sorsára hagyják.

„A legkedveltebb kivégzési módszer az úgynevezett zongorázás: az agarat felakasztják egy fára úgy, hogy a hátsó lábai leérnek a földre. Szerencsétlen állat így tipeg az életéért küzdve akár órák hosszát, amíg végül bele nem fárad, és saját magát fojtja meg. Szintén előszeretettel bevetett módszer az agarak kiszáradt kutakba dobása, szájuk kipeckelése és így sorsukra hagyása, lelövése, savval leöntése. Sokuknak eltörik a lábát vagy medencéjét, vagy „egyszerűen“ agyonverik őket” – olvasható a szervezet honlapján, – akik a galgok mentésével is foglalkoznak. Itt olvashatjátok el a teljes írást!

Hiába a  sok bizonyíték a galgokkal szembeni brutális cselekményekről, bántalmazásokról, a spanyol kormány nem tesz semmit. A magyarázatuk az, hogy pénzt és munkát jelent sok embernek Spanyolországban. Nemzetközi szinten hatalmas az összefogás az agaras vadászat és az azt követő állatkínzások ellen. Kampányokkal és a spanyol termékek bojkottálásával próbálják felhívni a figyelmet a spanyol agarak szívszorító helyzetére. Ilyen a  Galgo mentés Facebook csoportja is, nézzetek be, ha van rá módod bármilyen formában, támogasd munkájukat!

agár

Angelo nagyon elvezi a nagy szabadságot 🙂 Közel egy nap utazás után végre újra póráz és doboz nélkül szabadon. Fotó: Galgo mentés Facebook oldala

Szorítok minden sanyarú sorsú kutyusnak egy jobb jövő reményében!

 

 

Lelkünk gyógyítói a kutyák | Kutyaterápia | Blog

Akinek volt kutyája, – vagy van, – az tudja, mennyi mindent köszönhetünk nekik. Társunkká válnak a mindennapjainkban, a legjobb barátaink lesznek és lelkünk gyógyítói is. Gondoljunk csak bele, milyen boldogsággal várnak haza, – ha csak 5 percre is ugrunk el valahova, – vagy mennyire empatikusak velünk, ha szomorúak vagyunk.

About Csak1blog