A körfolyosó (18+) | Blog - Csak1Blog.Hu
OLVASTAD MÁR? >>
A körfolyosó (18+) | Blog

A körfolyosó (18+) | Blog

A körfolyosó üres, csak a szél süvít keresztül rajta. A belvárosi  bérház legfelső emeletének, omladozó falai fonják körbe az egyik ablakot. Egy barna sötétítő függöny takarja csak el,  és egy csipkefüggöny, ami kicsit szürke, kicsit sárga. Az  üveg tiszta, de az időtől megviselt ablakkeretből az esős napokon a víz kiáztatja a gittet, ami néhol megfolyik és koszos hatást kelt az arra járóban. Feltéve, ha elmegy arra valaki. A 80 éves Bözsikén kívül, – aki a szomszéd lakásban él, és virágjait locsolgatja, – nemigen van dolga senkinek, hacsak nem téved arra Ferenc, – a ház  65 éves hajléktalan lakója.

körfolyosó

Valaha a bérház első emeletén lévő lakások egyikében élt, idős anyjával és húgával. Fiatalon nősült a 70-es években. Három gyermekével és feleségével a külvárosban laktak. Sokat ivott, szinte minden pénzüket italra és játékgépre költötte. Akkoriban, a Tanácsnál dolgozott, mint vízszerelő.

Egy nap, amikor igencsak beitalozva tért haza a családi fészekbe, rajtakapta az asszonyt egy másik férfival. Verekedés alakult ki, tárgyak repültek, törtek szét. A dulakodásban, egy hamutállal fejbe verte feleségét, aki azonnal elterült a padlón. A mentők sem tudtak már segíteni rajta. Az asszony meghalt.

Ferenc 15 évet guggolt a csillagban. A”Csillagbörtön” néven elhíresült fegyházban, 1986-ban elkészült az úgynevezett, “csillag-toldalékszárny” (fürdők, foglalkoztató helyiségek, és kiépült a zárt láncú biztonsági rendszer – erről kapta nevét. Itt töltötte le büntetését, majd édesanyjához költözött vissza.

Mindennapossá váltak a házban a balhék. Továbbra is hódolt szenvedélyeinek. Ivott és játszott. Minden nap. A ház lakói is tudták mikor van otthon, hiszen a hazafelé vezető lépcsőfokok megmászását,  hangos éneklés és üvöltözés kíséretében tette meg.

Húgát és édesanyját állandóan terrorizálta. Nehezen viselte a két nő  a mindennapos cirkuszolást. Ferencre, nem hatott sem a jó szó, sem a vita. Testvére, Ida, gyógyszereken élt, idegileg kikészült roncs lett. Egy napon elszakadt a cérna és besokallt.

Sírva, üvöltözve, szitkozódva szalad fel a bérház lépcsőin a harmadikra. A körfolyosón körbefutó korlát rossz állapotban volt. Egyes részein, szinte nem tartotta semmi a függőfolyosót. Mindenki óvatosan, inkább a falhoz közel sétált el a lakásáig vagy szomszédolni. Ez a nő is tudta. Nem nagyon érdekelte, ordítva rángatta a korlátot:

– Ezt akartad te szemét!? Ezt? Ezzzt??? – őrülettől eltorzult arca hirtelen elkomorodott. Lenézett a mélybe. Elmosolyodott. Ekkor már az összes otthon tartózkodó lakó kint volt és a lányt nézte. – Megkapod! – mondta elcsukló hangon, és lenézett lakásuk ajtajában álló Ferencre. – Megkapod…

A következő pillanatban, már bábuként zuhant az udvar sárga kövére, és tompa puffanással jelezte az út végét…

Csend volt. Senki nem mozdult a korlát felé… Egy női sikoly törte meg a hallgatást. Egyből mindenki visítozni, kiabálni kezdett. Ki mentőért, ki az Istenhez fohászkodott. Fél órával később, mentők, rendőrök szállták meg a házat, és megállapították a halál beálltát.

Somlay Róbert még csak 8 éves volt, de máig élénken él benne az a nap:

– Emlékszem, délután volt, pont a játszótérre akartunk menni anyámmal, ő még készülődött, én meg a háromkerekűmmel itt rodeóztam a lakásban. Hallottam egy tompa puffanás. Megálltam, és ahogy visszaemlékszem, pontosan az villant be hogy valaki leugrott. Kimentem megnézni, és láttam ahogy fekszik az udvaron…

Sötétedéskor vitték el…

u.i.: Ferenc, édesanyja halála után mindenét elveszítette. Budapest utcáin és korábbi otthonában, a bérház sötét zugijaiban, magányosan hajléktalanként tengette életét. 2010 telén “otthona” előtt esett össze. Sapkája lesett, lába kifordult, nadrágja felcsúszott az egyik lábaszárán. Az emberek átlépték a belvárosi bérház bejáratánál fekvő Ferencet. Feje belefúródott a frissen leesett hóba. Ruhája átázott, teste  kihűlt, a szíve egyre lassabban pumpálta a vért ereibe. Mozdulatlanul feküdt, meredten bámulta a járdán landoló hópelyheket, amik lassan befedték testét és ránehezedtek szemhéjára. Elaludt. Örökre.

 

 

About Csak1Blog